• 011.jpg
  • 017.JPG
  • IMG_4854.jpg
  • Tykansio5.jpg

Maailma on teonsana - runosta syntyi näyttely

Kirjoitettu .

Kuvan ja sanan vuorovaikutus on noussut voimakkaasti esiin kaikessa tekemisessäni viime aikoina. Tärkeäksi runoksi ja voimanlähteeksi nousi vuonna 2012 Mirkka Rekolan runo Näkyi valkoinen kivi, jonka Jenny Horneman (s. 1989) aihioni mukaan kuvitti. Jennyn akvarellit aiheeseen.

Näkyi valkoinen kivi, minä sanoin joutsen

ja heti joutsen ui siinä,

minä sanoin lennä, ja se ojensi kaulan

ja levitti siipensä, siipien pesä,

maailma on teonsana,

lentää, valkoinen, vetten yllä

 

Mirkka Rekolan runo Näkyi valkoinen kivi. Akvarellit ja joutsenteema saivat alkunsa tästä runosta, josta tuli minulle kovin tärkeä vuoden 2012 aikana, kun kipuilin työttömyyteni kanssa ja opiskelin Helsingin Yliopiston tarjoamaa lisäkoulutusta kielitoimialalle. Löysin runon Raija Virtasen toimittamasta kirjasta Oriveden Opit, Kristiina Wallinin kirjoittamasta artikkelista Sano kivestä joutsen.

Jenny Horneman teki minulle syksyllä 2012 työharjoittelua, ja annoin hänelle tehtäväksi kuvittaa tämän runon, aihiot olivat minulla mielen pohjalla, kerroin niistä Jennylle ja näin hän tämän runon, tämän aiheen toteutti. Suurkiitos Jennylle paneutumisesta ja aivan valtavan hienosta toteutuksesta. Tuntui tärkeältä saada tämä työ myös kehyksiin, ja siinä tuli avuksi Markku Bergman. Markun ammattitaidolla saimme ratkaistua tämän melko pitkän kuvasarjan kahteen samankokoiseen kehykseen.

Joutsen on pohjoisen lintu. Kun olin ensimmäistä vuottani Pellossa, Turtolassa, ihmettelin kovasti joutsenten syksyistä kerääntymistä Tornionjoelle. Ja ne huudot aamuisin!

Joutsen on myös tarujen pyhä lintu, Kalevalasta tunnemme Tuonelan joutsenen, se on lintu joka esiintyy usein kalliopiirroksissa, ja vuodesta 1981 se on ollut Suomen kansallislintu. Tähtitaivaaltakin löytyy joutsen, ja saduista, joista aivan ensimmäiseksi tulee mieleen H.C. Andersenin Ruma ankanpoikanen.

Inspiraatiota ja innostusta löytyy siis monesta lähteestä. Halusin kokeilla miten onnistuu toteuttaa tuo runon aihe villalla ja huovalla, tästä myös kiitos Turtolan koulun keväiselle huopatyöpajalle, josta lähti entistä suurempi kiinnostus tällaiseen kolmiuloitteiseen rakenteluun villasta.

Näyttely Pellon kirjastossa 13.11.-31.11.2013 Jenny Horneman ja Heidi Rannisto-Jolma